Winterse rundercurry met wortel

Winterse rundercurry met wortel

De koe is voor veel mensen in India heilig. De dieren loop los rond in de stad en over de snelweg. Als een koe midden op de weg besluit te gaan liggen, dan heb je er maar omheen te rijden. Een vreemde gewaarwording voor ons westerlingen. Het zet je in ieder geval aan het denken.

De koe is echter alleen heilig voor de hindoes, die met ruim 72% wel de meerderheid vormen van de bijna 1,5 miljard zielen tellende bevolking. In het land wonen ook ongeveer 200 miljoen moslims, voor een groot deel in het noorden van het land, en nog eens 30 miljoen christenen. De macht ligt wel bij de hindoes. Het land is echter zo groot dat verschillende eetculturen naast elkaar kunnen bestaan. Dat neemt niet weg dat je in het grootste deel van het land geen rundvlees kan eten als je dat zou willen. In lokale hotels zul je in veel gevallen zelfs helemaal geen vlees kunnen eten, hooguit vis in de buurt van de kust. Afgezien dat vanuit de religie geen vlees wordt gegeten, is het voor veel mensen ook nog eens een luxeproduct.

Desondanks heb ik in India een keer rundvlees kunnen eten. Ik deed het omdat ik vooral nieuwsgierig was, zoals ik dat eigenlijk constant was in India en niet alleen naar het eten. Het leven staat daar zover af van de wijze waarop wij hier leven.

Het was in een hotel in Chennai dat zich deels richtte op Westerse gasten waar ik rundvlees at. Het hotel had een heel uitgebreid buffet waar gerechten uit alle uithoeken van India te vinden waren. Dat bleek vooral later, nadat ik in verschillende lokale hotels elders in Tamil Nadu en Kerala had gegeten. En ook plaatselijke restaurants in het zuiden van India hadden geen rundvlees. Wel waren we regelmatig bekijks, vooral voor kinderen die blijkbaar niet veel westerlingen zagen. Maar in Chennai at ik dus eens een rundercurry. Lekker ook, maar dat zal niemand verbazen.

Curries zijn er in allerlei variaties, van snel tot tot je-moet-wel-even-geduld-hebben. Er zijn geen vaste regels en het verschilt ook per regio of je bijvoorbeeld ghee gebruikt of olie. Of dat het pittig is of dat het tomaten bevat. Of met specifieke specerijen. De regio rond Kerala is bijvoorbeeld bekend vanwege de hoge kwaliteit zwarte peper. Dat was voor de VOC ook een reden om daar zo’n 400 jaar geleden zich te vestigen. Ik kon natuurlijk niet achterblijven en nam ruim een pond mee terug naar Nederland. Of het waar is of niet, maar ik hou mezelf voor dat deze peper geuriger is dan de standaard zwarte peper. Geen idee waar die overigens vandaan komt, waarschijnlijk ergens in Zuidoost-Azië. 4 jaar later is het wel bijna op trouwens.

Je kunt makkelijk zelf een curry bedenken door een aantal specerijen te gebruiken die je in veel curries terug kan vinden, namelijk komijn- en korianderzaad, naast knoflook en gember. Met kaneel, pepers en cardamom kom je al aardig in de buurt van een smakelijke curry.

Naast tomaten voeg ik regelmaat winterwortels toe aan een stoofgerecht of een curry. De zoete wortels vormen een prettig contrast met de specerijen. Door de groente hoef je alleen nog maar rijst toe te voegen. Of eet het met naan.

Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast. Doe je het vlees rechtstreeks vanuit de koelkast in de pan, dan ‘schrikt’ het vlees en wordt het taai. Hoe lang je het ook laat pruttelen. Het overkomt iedereen een keer, maar daarna nooit weer. Ik stel een maaltijd met stoofvlees uit tot de volgende dag als ik vergeten ben het vlees tijdig uit de koelkast te halen.

 • 3 el arachideolie of ghee
 • 500 gr runderlappen
 • 2 kleine uien
 • 2 tn knoflook
 • 2 winterwortels
 • 2 cm gember
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl korianderzaad
 • 1 tl zwarte peper
 • 1/2 kaneelstokje
 • 1-2 tl chilipoeder
 • 3 kruidnagels
 • 3 zwarte cardamom
 • 600 gr tomatenblokjes
 • 3 dl Griekse yoghurt

Snij het vlees in kleine blokjes.

Snij de uien fijn.

Pers de knoflook en rasp de gember.

Snij de wortels in stukjes net zo groot als het vlees.

Rooster de komijn, koriander, kruidnagel, kaneel en zwarte peper in een droge koekenpan tot het geurt. Maal de specerijen vervolgens fijn. Zet klaar.

Verhit de olie of ghee in een braadpan en braad het vlees rondom aan. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Fruit de ui glazig in dezelfde pan en voeg dan de knoflook en gember toe. Bak even mee.

Voeg alle specerijen toe met de chilipoeder en bak ze mee tot ze beginnen te geuren. Let op dat ze niet verbranden.

Voeg het vlees toe met de tomatenblokjes en de wortel. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur lager.

Roer de yoghurt door het vleesmengsel en laat zachtjes minimaal 2 uur pruttelen. Gebruik eventueel een kookplaatje.

Serveer met basmatirijst, naan of gewoon met aardappelpuree.

3 gedachten over “Winterse rundercurry met wortel

 1. Hoi Damten, een heerlijk recept zo te lezen! Ik heb weinig kennis van het land en haar inwoners, ken uit de keuken ook alleen maar de bekende gerechten. Was van plan om deze week dahl te maken en dat met naanbrood te eten. Verder staan er snijbonen en varkenswangen met puree op het menu en een spinaziekikkererwtenschotel op Spaanse wijze. Vanavond Bratkartoffeln en een gevulde salade. Fijne eetweek!

 2. Ik vind de peulvruchtenvarianten erg lekker, vlees wat minder. Broodsoorten ken ik alleen naan, paratha en roti maar een zoektocht op Google levert inderdaad veel meer soorten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *