Yorkies:
mini Yorkshire pudding

Yorkies:
mini Yorkshire pudding

Bij de traditionele Britse en Ierse Sunday roast is de Yorkshire pudding regelmatig aanwezig. Sunday roast is een volledige maaltijd die bestaat uit onder andere geroosterd vlees, geroosterde aardappelen, groenten en jus.

Yorkshire pudding kan – in mini vorm – echter ook heel goed op zichzelf gegeten worden als tussendoortje. Een oven, een muffinblik en 4 basis ingrediënten zijn genoeg. Snel, simpel en lekker. Onderstaand recept gaat uit van een muffinblik met 6 vakken.

Nog niet opeten

  • 225 ml melk
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • zonnebloem- of arachideolie

Tips

Het muffinblik moet zeer heet zijn voordat het beslag erin gaan en de oven moet dicht blijven tijdens het bakken: het is een soufflé gerecht dat ineen duikt als de oven te vroeg open gaat.

Aan het werk (5 minuten + 14 minuten pauze)

Zeef de bloem in een kom en mix er de eieren door heen. Voeg daarna langzaam de melk toe, en mix het geheel totdat er een glad mengsel ontstaat. Laat het mengsel bij kamertemperatuur minstens 15 minuten afgedekt staan.

Verwarm de hete lucht oven voor op 200ºC.

Gebruik een klein beetje olie om de vakken van het blik mee in te smeren. Zet het blik vervolgens minstens 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Roer het beslag nog één keer goed door nét voor je het blik uit de oven haalt. Als het verder nog lege blik uit de oven komt (voorzichtig – heet) moet de olie ‘sissend’ heet zijn – dat merk je als je het beslag er in doet. Vul meteen de vakken in het muffinblik, tot net onder de rand want je moet er tenslotte nog mee naar de oven lopen. Plaats het blik daarna meteen terug in de oven.

Bak in de oven voor 5 minuten en verlaag dan de oventemperatuur tot 180 ºC. Bak verder voor 25 tot 30 minuten, afhankelijk van de oven.

Resultaat

De Yorkies zijn gelukt als ze hoog gerezen zijn en mooi goudbruin zijn gekleurd. Opeten terwijl ze nog warm zijn.

Variaties op de traditie

Voeg kruiden, zout en/of peper toe naar smaak, of doe er een schep Engelse mosterd poeder bij. Lekker is ook een beetje geraspte harde kaas op het laatst door het beslag mengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *