
Youvetsi, een Grieks stoofgerecht
Ik had zin in stoofvlees. Buiten was het 24 graden. Hoewel we stoofvlees vooral associëren met de winter, hoeft dat natuurlijk helemaal niet. Tal van tropische keukens kennen stoofgerechten en in Griekenland is het doorgaans ook niet koud. Stoofgerechten zijn praktisch (alles in een pan), maar vaak ook gezond en voedzaam. En niet onbelangrijk, vaak erg lekker. Alle smaken krijgen de tijd om op elkaar in te werken. Je moet voor een stoofpotje alleen even de tijd nemen, al hoef je er over het algemeen weinig aan te doen.
Er zijn vele recepten voor Youvetsi of Gouvetsi. Ze hebben gemeen dat er vlees in gaat, lam of rund, soms kip, en uien, kritharaki (orzo) en tomaten. Daarna verschillen de recepten met toevoegingen als wortel en specerijen als kaneel en laurier. En soms piment, al vermoed ik dat dit voornamelijk Amerikaanse Grieken zijn. In sommige recepten wordt suiker toegevoegd. Wellicht is de suiker om de smaak van de wijn wat te neutraliseren, geen idee. Ik heb geen wijn gebruikt (er wordt hier in huis geen wijn gedronken) en de suiker leek mij niet nodig. In onderstaand recept geef ik de wijn als optie. Waarschijnlijk geeft de wijn het gerecht een iets vollere smaak. Zonder kan echter ook prima leert de ervaring.
Qua bereiding zijn er ook wat verschillen. Traditioneel wordt het gerecht voorbereid in een pan, waarna alle ingrediënten in een schaal van klei worden overbracht en in de oven verder bereid. De moderne varianten doen alles in een pan. Lijkt me ook een prima alternatief.
Dan is er nog de kritharaki, de orzo. Oorspronkelijk wordt de pasta in een kleine beetje olie op een hoog vuur gebakken (sauteren). Dit helpt voorkomen dat de pasta te veel vocht opneemt en te groot wordt en te klef, zeg maar. Persoonlijk vind ik dat bij dit gerecht wel meevallen, dus ik laat die stap achterwege. Bij andere gebruik van orzo kan het misschien wel verstandig zijn om deze eerst te sauteren. Kwestie van uitproberen.
Voor 4 personen.
- 4 el olijfolie
- 500 gr sucadelappen
- 4 uien
- 4 tn knoflook
- 2 flinke winterwortelen
- 1 el tomatenpuree
- 400 gr tomaten uit blik
- optioneel: 200 ml rode wijn
- 3 blaadjes laurier
- 1 kaneelstokje
- 1 tl paprika
- 1 tl oregano
- 250 gr orzo
- 150 gr feta
Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
Snij de uien grof en snipper de knoflook.
Maak de wortels schoon en snij ze schuin in onregelmatige stukken door na elke snede de wortel een kwart slag te draaien.
Verhit de olie in een stoofpan en bak het vlees rondom bruin.
Haal het vlees uit de pan en voeg de uien, knoflook en wortels toe. Als de uien zacht zijn geworden, voeg je de tomatenpuree toe en bakt deze een minuutje mee.
Voeg het vlees weer toe aan de pan.
Doe nu de tomaten in de pan met de laurier en het kaneelstokje. Voeg ook de paprikapoeder en de oregano toe. Tot slot voeg je nog nog anderhalf blik heet water toe. Roer goed om en laat een uur of anderhalf tot twee zachtjes pruttelen.
Voeg de orzo toe en laat een minuut of 10 meepruttelen. Roer een paar keer goed door om te voorkomen dat de orzo aan de bodem van de pan blijft plakken.
Rasp de feta en verdeel over de gevulde borden.
Zeker wanneer je feta gebruikt heeft het gerecht geen zout nodig. Proef even voordat je eventueel zout toevoegt.
2 gedachten over “Youvetsi, een Grieks stoofgerecht”
Hoi Damten, wij eten het hele jaar door stoofvlees. De smaken en wat we erbij eten maken het seizoensverschil. De stoof zoals jij hem maakt eten wij ook, het zijn een beetje de vaste smaakstoffen die we gebruiken. Het kaneelstokje laten we weg, mijn man houdt daar niet zo van. Ik vind het juist wel lekker. Deze week ben ik alleen en eet ik alleen maar dingen die ik lekker vind of die snel klaar zijn! Vanavond maak ik een vegetarische tagine (mét kaneelstokje), morgen pasta met prei en geitenkaas en later deze weekonder andere nog een pita met falafel, chili uit de vriezer en een boerenomelet. Fijne eetweek!
Hoi, mijn meeste stoofgerechten gaat wel een kaneelstokje in, of het nu Chinees, Indiaas of dus Grieks is. Eet ze!