Zalm in teriyaki-stijl

Zalm in teriyaki-stijl

Teriyaki. Bijna iedereen die wel eens bij een Japans restaurant heeft gegeten, zal het kennen. En wie het thuis nog eens wilde overdoen, ging waarschijnlijk naar de toko (of de supermarkt) om een flesje teriyaki-saus te kopen. Ik wel in ieder geval. Overtuigd als ik was dat het om de saus ging.

Het grappige is echter dan dat teriyaki geen saus is, maar een manier om een gerecht te bereiden. “Teri” (照り) betekent ‘glans’ en “yaki” (焼き) betekent grillen, braden of gebakken. Dus teriyaki verwijst naar gegrild, gebraden of gebakken eten met een glanzend laagje. En de saus die je daarbij nodig hebt, maak je in een handomdraai zelf. Je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig: sojasaus, mirin, sake en een beetje suiker. Heb je geen sake in huis? Dan kun je smokkelen met Chinese kookwijn, Shaoxing.

De verhouding waarin je de verschillende ingrediënten nodig hebt, is makkelijk te onthouden, namelijk 2:2:2:1. En in tegenstelling tot de Amerikaanse variant wordt er geen maizena gebruikt om de saus in te dikken. Dat is ook helemaal niet nodig als je een beetje geduld hebt. De Amerikaanse versie bevat overigens vaak ook knoflook en gember. Dat kan natuurlijk als extra smaakmaker, maar zonder is zeker zo smakelijk. De Japanse versie is over het algemeen iets dunner, maar je kunt het indikken tot zover je wilt. Pas wel op dat het niet aanbrandt. Blijf erbij en blijf roeren. Ik gebruik een ouderwetse pannenlikker, maar dan van siliconen. Ideaal om een stroperige saus mee te roeren.

De saus kun je gebruiken om te glaceren, maar ook om te marineren.

De saus

  • 2 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 2 el sake
  • 1 el fijne kristalsuiker

Meng alles en breng het aan de kook in een steelpan. Als het kookt, verlaag de vlam zover mogelijk en blijf roeren. Langzaam zal de saus dikker worden. Het roeren voorkomt dat de saus verbrandt. Als de saus dik genoeg is, schenk je de saus in een kommetje om af te koelen. De saus zal dan nog iets dikker worden.

De vis

  • 4 moten zalm van 150-200 gr
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el bloem
  • 1 el arachideolie

Bestrooi de zalm met zwarte peper en wentel ze daarna door de bloem. Klop zoveel mogelijk overtollige bloem van de vis.

Verhit de olie en bak de zalm aan. Neem een kwastje en smeer de zalm aan alle kanten in met de saus. Doe nog heel kort de deksel op de pan en serveer daarna de zalm met groente naar keuze en rijst. Besprenkel de zalm met sesamzaadjes of eventueel met een beetje Shichimi Togarashi, zevenkruidenpoeder.

Simpeler kan bijna niet, zou ik zeggen. De saus kun je uiteraard ook voor kip gebruiken of rundvlees. Zorg dat je dan wat meer saus hebt, zodat je aan tafel eventueel nog wat extra saus over het vlees kan gieten.

 

 

Eén gedachte over “ Zalm in teriyaki-stijl

  1. Zalm en teriyaki; bij deze twee woorden haak ik meestal meteen af. Zalm vind ik niet lekker en ik vond teriyakisaus altijd een beetje nepsaus. Maar jullie leuke en leerzame stukjes sla ik niet over! Nu weet ik wat echte teriyakisaus is en ga ik dit zeker eens maken….. met tofu! Nu al zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *