Zoet-zure tomatensoep

Zoet-zure tomatensoep

Bij het jaarlijkse familie-eten worden meestal de taken verdeeld, ik doe het voorgerecht en de verschillende hoofdgerechten, de rest van de familie het toetje en de afwas. Traditiegetrouw vraag ik enkele weken van te voren wat men wil eten en meestal krijg ik als verzoeknummers de gerechten van het vorige jaar. Zo staat al een jaar of zes chow mein, chinese bami, op het menu. Vorig jaar maakte ik als keuzesoep peperwater en zoetzure tomatensoep. De rasam, een persoonlijke favoriet, was iets te uitdagend voor de meeste eters, maar de zoetzure tomatensoep viel in de smaak. En ik werd er keurig op geattendeerd dat deze nog niet op Reutel stond. Wat op zich best gek is, want ik eet deze soep met enige regelmaat. Het is zo ongeveer de makkelijkste soep die ik ken en is een perfect soepje als lunch.

De soep is geïnspireerd door de tomatensoep van dé Chinees. Je kent het wel, zo’n dikke zoete en lichtzure soep in een foam beker. Naar keuze met kip of garnalen of gewoon zonder toevoegingen. Je kunt verse tomaten gebruiken, bij voorkeur roma-tomaten, of buiten het seizoen ingeblikte tomaten, ook weer bij voorkeur roma-tomaten. Roma-tomaten zijn pruimtomaten en worden ook pomodori genoemd. Gebruik je verse tomaten, ontvel de tomaten dan niet, de vellen zorgen voor de binding. Gebruik je tomaten uit blik, voeg voor een mooie gebonden soep dan maizena met een beetje water toe. Voor de meeste recepten, ook al maak ik ze regelmatig, raadpleeg ik vaak toch nog even mijn receptenboekje, maar voor deze tomatensoep niet. Sterker nog, daar staat deze soep niet in kom ik zojuist achter. Zo makkelijk is het dus.

 • 2 el pindaolie
 • 4 tn knoflook (fijngesneden of geperst)
 • 2 cm gember (geraspt of fijngesneden)
 • 2 ui (optioneel)
 • 2 blikken (á 200 ml) gepelde tomaten
 • 2 blikken water
 • 1 el sojasaus light
 • 1-2 el (riet)suiker
 • 1-2 el rijstazijn (voor een iets steviger smaak Chinkiang rijstazijn)
 • 1 el maizena met wat water
 • zwarte peper (optioneel)
 • 1 tl sesamolie

De te gebruiken hoeveelheden suiker en rijstazijn hangen af van de smaak en zuurgraad van de tomaten en uiteraard van je persoonlijke voorkeur.

Verhit onder middelhoog vuur de olie in een pan met dikke bodem en fruit de knoflook en de gember (en eventueel de fijngesneden ui).

Voeg de tomaten toe en het water en breng het aan de kook. Voeg intussen de sojasaus light en suiker toe. Laat de soep een minuut of tien koken. Pureer eventueel de tomaten als er nog té grote stukken in de soep zitten. Proef de soep en voeg eventueel nog wat suiker en sojasaus toe. Breng de soep op smaak met rijstazijn, beetje bij beetje en telkens even proevend. Voeg eventueel nog wat versgemalen zwarte peper toe.

Meng wat maizena met wat water en voeg het aan de soep toe. Laat het een minuutje doorkoken, niet langer. Zet het vuur uit en roer tenslotte nog een theelepel sesamolie door de soep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *