Zoete patatsoep

Zoete patatsoep

Zoete patat, oftewel bataat, ook wel zoete aardappel. In verschillende kleuren verkrijgbaar, maar geen familie van de aardappel. Zoals zoveel groenten en knollen afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika. Je kunt er een machtig dessert van maken of geweldige ovenfriet met roquefort-mayo. Heb je die laatste nog niet geprobeerd? Gewoon eens proberen. Kleine moeite, groot plezier. Het eenvoudigste is als je de bataat als dikke, ongeschilde plakken bakt in een beetje olie. Ideaal voor een snelle maaltijd. Met een beetje meer moeite maak je een lekker soepje. Oorspronkelijk uit ‘Muriel’s Groot Surinaams Kookboek’. Ik gebruikte een witte bataat, maar je kunt natuurlijk elke bataat kiezen die je tegenkomt.

  • 400 gr bataat
  • 40 gr roomboter
  • 40 gr bloem
  • 9 dl melk
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 sjalotjes
  • paar takjes verse tijm
  • zout

Schil de bataat zo dun mogelijk en snij deze in blokjes. Kook de bataat gaar en pureer deze vervolgens.

Laat de boter smelten en voeg de bloem in één keer toe. Laat het een paar minuten zachtjes bakken, terwijl je blijft roeren. Voeg vervolgens beetje bij beetje de koude melk toe, zodat je een deegbal krijgt. Voeg steeds roerend de melk toe totdat deze door het deeg is opgenomen en je weer de volgende scheut melk toevoegt. Als alle melk is gebruikt, voeg je de puree toe en vervolgens de ketchup, de fijngesneden sjalotjes, zo’n liter water en een paar takjes tijm. Laat de soep vervolgens een klein kwartiertje zachtjes koken. Als het klaar is, verwijder je de tijm.

Vervolgens kun je twee dingen doen. Of je serveert de soep nu of je doet nog een extra stap voor een zijdezacht resultaat. Zeef dan de soep nog eens voordat je het serveert. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *