Zomercake met blauwe bessen en citroen

Zomercake met blauwe bessen en citroen

In grote bossen kan je prachtige wandelingen maken. Tot de bosbessen rijp worden. Dan zaten we vroeger uren gebogen over de lage struikjes om zoveel mogelijk blauwe bosbessen te plukken. Oude kleren aan want de blauwe vlekken zijn blijvend. Meestal aten we ze gewoon op, maar bosbessen in een normaal cakeje levert ineens veel meer kleur en smaak op. De neiging om ze zelf te plukken is in de loop der tijden wel verdwenen. Blauwe bessen uit de winkel. Wel zo makkelijk, minder spierpijn. Die blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) uit de winkel zijn echter geen bosbessen (Vaccinium myrtillus). Blauwe bessen worden op grote schaal geteeld en hebben geen idee hoe een bos eruit ziet.

Het enige dat in de cake moet worden voorkomen is het zinken van de blauwe bessen naar de bodem tijdens het verblijf in de oven. Gladde bessen in vloeibaar beslag, dat is genieten voor de zwaartekracht. Koekjes of noten verkruimel je dan tot ze klein genoeg zijn om te blijven zweven, maar dat wil je de bessen niet aandoen. Die moeten heel blijven. De wrijving tussen de bessen en het beslag vergroot je door de bessen te bedekken met bloem. En als je het beslag dan ook nog wat minder vloeibaar maakt door de bijna standaard toegevoegde melk te vervangen door iets stevigers, dan is de kans groter geworden dat de bessen blijven zweven. Maar er is geen 100% garantie dat dit elke keer lukt.

Zomercake met blauwe bessen en citroen. Ook lekker in andere seizoenen.

Nog niet opeten

Voor de cake

  • 220 gram bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram blauwe bessen, uit de koelkast
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 100 ml stevige yoghurt of Franse kwark

Voor de topping

  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel poedersuiker

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 160°C.

Pak een cakeblik van ongeveer 24 bij 10 centimeter. Smelt een klontje boter in een pan op laag vuur en laat het weer wat afkoelen. Beboter het cakeblik goed met een kwastje, ook in alle hoeken. Strooi er wat bloem in en wentel het blik zo dat de hele binnenkant bedekt is met bloem. Overtollig bloem er weer uit kloppen.

Rasp de schil van de citroen. Verwijder de laatste steeltjes van de bessen en verwijder de niet helemaal blauwe exemplaren. De bessen weer terug zetten in de koelkast.

Doe de boter en suiker in een kom en mix net zo lang tot het mengsel heel licht van kleur is en het volume bijna is verdubbeld.

Klop de eieren één voor één door het beslag.

Zeef de bloem en de bakpoeder boven een andere kom en meng het door elkaar. Roer de citroenrasp door dit droge mengsel. Meng de helft van het droge mengsel door het natte mengsel. Daarna de andere helft toevoegen en erdoor mengen. Voeg de yoghurt of kwark toe en meng het beslag nog eens goed door elkaar.

Wentel de bosbessen door wat bloem tot ze er helemaal mee bedekt zijn. De bosbessen daarna rustig door het stugge beslag spatelen.

Stort het beslag in het cakeblik. Goed in de hoeken drukken en dan de bovenkant egaliseren.

Bak de cake voor 60 tot 70 minuten in de oven. De cake is klaar als er een satéprikker er droog uitkomt.

De cake even laten afkoelen in het cakeblik en daarna uit het bakblik op een rooster zetten.

Intussen de citroen uitpersen. Meng het citroensap met de poedersuiker tot een glad glazuur. Bestrijk de nog warme cake met het glazuur.

De cake daarna op een rooster helemaal koud laten worden voordat je hem serveert.

Resultaat

Zomercake. Met zelf geplukte blauwe bosbessen psychologisch gezien vast nog lekkerder.

En de 100% garantie bestaat inderdaad niet. In de ene helft van de cake is alles mooi verdeeld. In een ander deel van de cake zijn een paar bessen toch weer naar beneden gezakt. De bakplek in de oven heeft misschien ook effect.

Blauwe bessen. Ze zijn bepaald niet allemaal even groot.

Of zijn het de grote bessen die naar beneden zijn gezakt en de kleintjes die zijn blijven zweven? Dat wordt dan een volgende keer heel veel blauwe bessen kopen en alleen de kleintjes gebruiken in de cake om te checken of dit wel of niet klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *