Zuid-Amerikaanse sopapilla cheesecake

Zuid-Amerikaanse sopapilla cheesecake

Zoals de naam al suggereert is sopapilla cheesecake een mix van twee culturen, en ook nog eens een gelukkige mix.

Sopapilla’s, ook wel sopaipillas geheten, zijn deeghapjes en ze zijn er in zoete en hartige versies. Ze zijn via de Spanjaarden verspreid over de Amerikaanse continenten en zijn nu heel populair in bijvoorbeeld Chili, Peru, Argentinië en Uruguay. Maar ook in de Spaans sprekende regionen van Noord-Amerika is het heel bekend. Het gemeenschappelijke element in de bereiding is dat de deeghapjes in hete olie worden gefrituurd waardoor het deeg opbolt en van binnen hol wordt.

Dat schreeuwt bijna om een vulling. En sopapilla cheesecake doet precies dat. Waar pure sopapilla’s vaak als een soort van sop brood wordt gebruikt (bijvoorbeeld in Zuid-Amerika) of worden gevuld met honing of een taco of enchiladas vulling (in bijvoorbeeld Nieuw Mexico), combineert sopapilla cheesecake het idee van een hol deeghapje met de vulling gebaseerd op een New York style cheesecake, de cheesecake versie die de wereld heeft bestormd.

Over de oorsprong van sopapilla cheesecake is mij niets bekend, maar het lijkt een goede gok om die oorsprong in Nieuw Mexico te zoeken. Het meest populair lijkt het echter in Zuid-Amerika te zijn. En door het gebruik van kaneel heeft deze sopapilla cheesecake een Peruaans/Chileens tintje, blijkbaar.

Cheesecake vult behoorlijk, dus er is wat veranderd ten opzichte van de New York style cheesecake zodat het als een desert kan worden gebruikt. Geen eieren, geen slagroom en veel minder hoog. En gelukkig wordt een sopapilla cheesecake niet in olie gebakken maar komt deze uit de oven.

Voor het deeg bestaat bij de sopapilla’s veel variatie. Het kan worden gemaakt van tortilla-achtig deeg of van deeg dat eerst is gegist. Voor de sopapilla cheesecake is de keuze beperkter: de recepten gaan uit van al dan niet gerezen puff pastry – bladerdeeg. Gewoon bladerdeeg gebruik je vooral voor het uiterlijk en voor het mondgevoel: op de roombotersmaak na komt de smaak van het gerecht meestal van de vulling, zoals bij gehakt in gevlochten bladerdeeg. Gerezen bladerdeeg heeft veel meer een eigen smaak. En is in grote hoeveelheden beschikbaar in de winkel onder de naam croissantdeeg.

Croissantdeeg is volgens de legende uitgevonden in Wenen, in 1683, en is door het toeren – op een laag deeg een laag boter aan brengen en dan het deeg herhaald vouwen, uitrollen en draaien over 90 graden, en koelen – een heel karwij om te maken. We nemen een short cut: croissantdeeg uit blik.

Nog niet opeten

Hoeveelheden voor in een brownieblik van ongeveer 17 x 28 centimeter.

Voor het deeg

  • 4 grote (verse) croissant driehoeken (± 235 gram)

Voor de vulling

  • 200 gram stevige cream cheese (roomkaas) uit een pakje
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje

Voor de topping

  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 1 afgestreken theelepel kaneel
  • 1 afgestreken eetlepel witte basterdsuiker

Meestal zitten er 6 grote croissants (in deegvorm) in een blik. Dus na het maken van de sopapilla cheesecake bakken we meteen 2 croissants.

De roomkaas die smeerbaar is en meer bedoeld is als broodbeleg werkt niet zo goed als de stevige versie, uit de pakjes.

De hoeveelheid boter en suiker voor de topping heb ik drastisch gereduceerd ten opzichte van de meeste recepten.

Aan het werk (45 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 175 °C.

Laat de roomkaas op kamertemperatuur komen.

Beboter het brownieblik licht en doe er een stuk bakpapier in (in de lengte op maat geknipt). De lange randen boven het blik laten uitsteken zodat je de sopapilla cheesecake er gemakkelijk kan uithalen als deze klaar is.

Haal de vanille uit het stokje en doe het samen met de roomkaas en de suiker in een kom. Met een mixer voor 2 minuten mixen tot het mengsel zacht is.

Smelt de boter op een heel zacht vuur zodat deze niet bruin kleurt.

Ondertussen het croissant deeg uitrollen en twee rechthoeken losmaken (elke rechthoek is twee driehoeken deeg die aan elkaar blijven zitten). Eén rechthoek in het blik leggen en tot aan de randen duwen. De naad tussen de twee croissantdriehoeken dicht drukken.

Het kaasmengsel er in spatelen en met de bolle kant van een lepel egaal over de bodem verdelen.

Op je werkblad de andere rechthoek met de handen in de goede grootte drukken en bovenop het kaasmengsel leggen.

De kaneel over het deeg verdelen. Desnoods met een droog kwastje egaal verdelen.

De gesmolten boter in een kommetje doen en de suiker erin oplossen. Met een kwastje de bovenkant van het deeg insmeren met de boter.

Zet het brownieblik voor 30 minuten op een rooster in het midden van de oven.

Tijdens het bakken begint vooral de vanillegeur zich te verspreiden, met een hint van kaneel. Je zou het meteen willen eten maar kouder is lekkerder. Uit de oven eerst flink laten afkoelen en dan in de koelkast zetten. Voor het eten weer op kamertemperatuur laten komen.

Resultaat

Als je het in rechthoekjes snijdt heeft het wel wat weg van een tompouce. Maar waar een tompouce bijna niet op een beschaafde manier te eten is door de zachte vulling en harde bodem en top, kan je sopapilla cheesecake als dessert bij een deftige thuismaaltijd serveren. Vind je de hoogte te laag dan simpelweg meer vulling maken.

Uit het brownieblik snij ik het in 8 stukken. Dat is een mooie maat voor een dessert.

En toch kwam het verzoek om de volgende keer maar een grotere ovenschaal te nemen.

Variatie

Vind je in de topping de suiker nog steeds teveel een caloriebom, dan laat je deze gewoon weg. De kaneel zorgt dan voor de smaak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *