Zuurkoolschotel-experimentje

Zuurkoolschotel-experimentje

En toen zat ik met een restje zuurkool. Ik had nl. zin in hotdogs en daar had ik dit keer zuurkool voor nodig. Viel eerlijk gezegd wel een beetje tegen, zonder zuurkool zijn de broodjes hotdog toch lekkerder. Maar zuurkool dus. Gewone zuurkool met aardappelen, spekjes vind ik niet echt geweldig. Zo’n maaltijd die in mijn herinnering vroeger thuis veel beter smaakte. Geen idee waarom.  De bananen-cashewvariant uit mijn vegajaren is mij tegenwoordig te zoetig. Dus tijd voor iets anders: de zuurkoolschotel. Nu had ik het internet kunnen afschuimen voor een recept, maar dat is te makkelijk. Wel even kijken om de herkomst van de zuurkool te achterhalen, wellicht nog iets ter inspiratie.

De Tartaren worden vaak genoemd als bron, met fijngesneden kool in hun zadeltassen, waarin het een paar weken fermenteerde. Hmm, de Tartaren, waren dat ook niet die lui die een stuk paardenvlees onder hun zadel hadden de hele dag en ’s avonds een mals stukje vlees hadden? Klinkt al bijna net zo ongeloofwaardig. Al zijn de Chinezen natuurlijk wel een kei in fermenteren van eten, dus het is niet onmogelijk dat de nomadische Tartaren verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van zure kool vanuit China naar het westen. Met name in het oosten van Europa is gefermenteerde witte kool gemeengoed.

Zuurkool wordt vaak gestoofd, maar kan ook prima rauw gegeten worden. Gezien de mogelijke Chinese herkomst heb ik de neiging om sichuanpepertjes toe te voegen, misschien met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel. Zoet, zout, zuur en met de tinteling van de pepertjes. Jammer dat ik dit soort dingen altijd achteraf bedenk. Dat is het dus niet geworden. Het werd uiteindelijk een meer Hollandse variant. Met aardappel, Drentse worst en, omdat ik niet genoeg worst had, ook nog een deel met gezouten cashewnoten. En met mosterd en kaas. En eerlijk is eerlijk, ik vond het erg lekker. Ik ga dit vaker maken.

Overigens gebruikte ik een harde Bergkäse, een waarschijnlijk Oostenrijkse kaas die niet uit de Alpenregio komt, maar dezelfde structuur en smaak heeft. Bekende Zwitserse Bergkäses zijn Alpenzeller en Gruyere.

Voor 2 personen.

 • 500 gr kruimige aardappelen
 • 2 + 1 el ghee
 • 250 gr zuurkool
 • 1 halve Drentse worst
 • 60 gr gezouten cashewnoten
 • 1 el grove (Zaanse) mosterd
 • 75 gr harde kaas

Kook de aardappelen gaar en pureer ze met twee eetlepels ghee. Meng er een flinke lepel Zaanse mosterd door heen.

Vet een kleine ovenschaal in met een eetlepel ghee. Laat de zuurkool uitlekken en leg deze in een laag in de ovenschaal.

Snij de worst in dunne stukjes. Hak de cashewnoten grof.

Beleg een deel van de zuurkool met worst en de andere helft met cashewnoten.

Bedek de laag met de aardappelpuree.

Rasp de kaas boven de puree en zorg voor een gelijke verdeling.

Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180 C  en laat de kaas smelten. Het gerecht is klaar als de kaas helemaal is gesmolten en het gerecht door en door warm is.

 

 

4 gedachten over “Zuurkoolschotel-experimentje

 1. Allereerst een gelukkig nieuwjaar met veel leuke en interessante artikelen! Net terug van een week Portugal is het hier inderdaad weer tijd voor zuurkool. Mijn lijkt de combinatie met kaas helemaal niet lekker, maar heb het nooit geprobeerd. Bij ons is zuurkool meestal met appel, puree en confit de canard (uit van die blikken die je in Frankrijk kan kopen) of een lekker stuk rookworst. Erg traditioneel denk ik, maar zo vinden wij m het lekkerst. Groet, Nicolet

  1. Dank, ook de beste wensen! De kaas verraste mij ook enigszins, maar met de juiste kaas smaakt bijna alles goed 🙂
   Probeer het anders voor de helft met kaas en de helft zonder. Hier staat de schotel in ieder geval morgen weer op tafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *